Reklama
 
Blog | info

Co je to karma?

Karma je hodnocení článků a blogů, které má pomoci v orientaci čtenářům blog.respekt.cz najít zajímavé texty. Pod každým článkem naleznete obrázek "LÍBILO SE?". Pokud na něj kliknete, zvýšíte tím hodnocení článku i hodnocení autora (karmu článku i celkovou karmu autora). Celková karma je vzoreček, v němž se zrcadlí hlavně hodnocení čtenářů a částečně (určitým poměrem) i čtenost článku.

Kde se karma objeví (projeví)? 

Především v pravém sloupečku blog.respekt.cz hned pod Respekt doporučuje. I podle velikosti karmy (spolu se čteností, s ohledem na aktuálnost tématu a způsobem zpracování/odkazy, zdroje, fotografie, argumentaci apod.) se administrátor řídí při výběru zajímavých článků. 

Jak zvýšit autorovi karmu? 

Reklama

Pokud narazíte na článek, který vám připadá opravdu nadprůměrně dobrý, klikněte na obrázek "LÍBILO SE". Tím zvýšíte hodnocení.

Můžu autorovi karmu snížit? 

Ne, autora můžete nečíst. 🙂 Pokud vám jeho texty obzvláště vadí, můžete zakázat, aby se na vašem počítači zobrazoval na blog.respekt.cz. Stačí začít používat personalizaci .

Kolikrát mohu hlasovat? 

Za každý text lze hlasovat jen jednou. I když vyskakuje okénko, že "váš hlas byl zaznamenán", počítá se vždy pouze ten první.

Co znamená:

  • karma: krátký: karma se nepočítá pro články, které obsahují jen perex nebo jsou příliš krátké.
  • karma: nový: karma se začne počítat až po přečtení článku dostatečným počtem čtenářů
  • karma: soukromý: karma se nepočítá pro články, které autor publikoval jen na svém soukromém blogu a neobjeví se tak na společné homepage blog.respekt.cz

Celková karma blogera

Karma blogera je aritmetickým průměrem hodnocení všech jeho článků (krom těch s karmou 0) za posledních 70 dní. Karma blogera se automaticky začne počítat, pokud má alespoň tři články s karmou větší než 0. Když vypadne článek starší 70-ti dnů, tak klesne i celková karma autora. Karma také klesne v okamžiku, kdy autor vloží nový článek, protože bude mít zpočátku žádnou nebo malou karmu a to se odrazí v konečném výpočtu.

Karma je nespravedlivá! Můj oblíbený blog má karmu nízkou a XY, co píše kraviny, ji má vysokou.

Karma je samozřejmě nástroj nedokonalý: ne vždy se trefí do vašeho vkusu. Je jen jedním z vodítek, jak najít zajímavé texty. Další cesty jsou:

  1. homepage blog.respekt.cz: filtrované odkazy na aktuální zápisky.
  2. Respekt doporučuje: správci sami vybírají nejzajímavější články
  3. seznam blogerů na blog.respekt.cz: V levém sloupci "Bloggeři – výběr"
  4. respekt.cz: z homepage respekt.cz vedou odkazy administrátory vybrané texty.
  5. odkazy na vašich oblíbených blozích: blogeři si mohou přidávat své oblíbené kolegy do odkazů. Je velká pravděpodobnost, že koho rádi čtete, vám zase doporučí někoho zajímavého.
  6. vlastní zkušenost

Aktualizováno: 27.5.2009.