Reklama
 
Blog | info

Diskuse nad blogy

V pátek 7.3. 2008 proběhlo v redakci Respektu setkání zástupců redakce Respekt.cz a některých blogerů.

Konkrétně za Respekt.cz byl přítomen vedoucí internetových projektů (šéf webu) František Novák, programátor a správce sítí Petr Dočkal a webeditor Michal Šimčík. Za blogosféru zde byli: Martina Břeňová, Pavel Sikora, Honza Vurbs a Jan Orna. Ostatní pozvaní se omluvili. Své podněty k diskusi zaslali: Olgy Černá a Vlastimil Marek. Podkladem též byl výběr z diskuse na blog.respekt.cz „Hlašte chyby a nedodělky“ a také výběr z rubriky „INFO“ (info.blog.respekt.cz), konkrétně „Fórum blogerů“.

Probíranými tématy byly:

 1 – Rubrika „Výběr Respektu“ – Koho zařadit po přihlášení na blog.respekt.cz do „Výběru“, zda vůbec zařazovat nového blogera do této rubriky, kdo o tom má rozhodnout a za jakých podmínek.

Reklama

 2 – Uveřejňování nového článku – využívání možnosti zařadit článek na blog.respekt.cz nebo na svůj blog, pravidla pro zveřejnění nového článku.

 3 – Rubrika „Respekt doporučuje“ – kdo má rozhodnout o zařazení do této rubriky a za jakých podmínek (podle jakých kritérií – karma, čtenost, diskuse, jiné).

 4 – Karma – diskuse nad smyslem Karmy a nad jejím významem, možnost změny způsobu hodnocení.

 5 – Diskuse (nejvíce diskutované téma) – vyhovuje-li dosavadní forma diskusí, má-li autor mít možnost zakázat diskusi a za jakých podmínek, problém procházení diskusí a návaznost diskusí na téma článku atd.

 6 – Volná diskuse – o technických nedostatcích, téma benefitů pro blogery, spolupráce s Respektem a jiné. Všem byl dán prostor k vyjádření se nad jednotlivými tématy a možnost vyplnit jednoduchý dotazník související s blogy Respektu.

Redakce Respekt.cz i na základě právě těchto připomínek a požadavků pracuje v současnosti na odstranění technických nedostatků pro vylepšení uživatelského prostředí blogů.

Souhrnem: Ze setkání vyplynulo, že rubrika „Výběr Respektu“ má být zachována, s tím že nový bloger bude ve výběru přesně 14 dní a poté bude na rozhodnutí administrátora, zda ve výběru zůstane, nebo bude přesunut do rubriky „Vše“. Je potřeba technicky zajistit, aby pokud administrátor přesune článek na osobní blog, nemohl autor již článek přesunout zpět, neboť tak blogeři často činí.

Výběr do rubriky „Respekt doporučuje“ má zůstat na rozhodnutí administrátora a nemá přitom být zcela určující ani karma, čtenost, počet diskusních příspěvků, ale „pouze“ odborná znalost administrátora pověřeného Respektem.

Karma má být zachována, způsob hodnocení má být zachován, je však třeba lépe Karmu graficky znázornit (odlišit).

Nejvíce problematické jsou diskuse k článkům, konkrétně možnost „listovat“ diskusními příspěvky. Je potřeba vytvořit znázorňování od nejnovějšího diskusního příspěvku a pomocí číslování umožnit procházení diskusí. Diskuse se má týkat především tématu článku, pro nesouvisející diskuse je třeba zřídil „chat“. Je důležité zřídit jednoduchou registraci „nicků“ pro diskuse, aby se zamezilo vystupování diskutujících pod jmény druhých.

Dalším problémem je vkládání fotografií a obrázků – současný systém je komplikovaný. Dočasně se tedy vytvoří srozumitelný návod a bude umístěn na „INFO“ (info.blog.respekt.cz) a v horizontu 2-3 měsíců bude aktivován systém náhradní.

Z diskuse o benefitech vyplynulo, že má zůstat zachována možnost přetisknutí zajímavého článku v tištěném Respektu. Jeden týden by měl být v Respektu otisknut celý článek a druhý týdem „pouze“ krátká upoutávka na tři nejzajímavější.

 Padl zde i zajímavý návrh na kterém se shodla většina, že by stálo za zvážení vytvořit rubriku „Blog na zkoušku“, kde by mohl nový autor publikovat svůj text bez toho, aby se kompletně registroval a představil se tak stávajícím blogerům.

Z celé diskuse je zřejmé, že je ještě potřeba dát prostor k vyjádření i zbývajícím blogerům a tak pokud máte k probíraným tématům své vlastní návrhy či připomínky, zapojte se prosím buď do diskuse pod touto zprávou a nebo vyplňte přiložený dotazník a odešlete jej na [email protected].

Chcete-li pak promluvit i do nové podoby našich webových stránek, hlaste se Petru Dočkalovi na [email protected]. Děkuji a přeji pěkný den. Michal Šimčík.