Reklama
 
Blog | info

Doplňující informace k titulní straně a publikování článků obecně

Po dohodě s kolegou Šimčíkem navazuji tímto na dnešní post týkající se toho, co je a není vhodné publikovat na titulce. Věnujte prosím pár minut následujícím řádkům a vyhněte se tak možnému nedorozumění v budoucnu...

Blogy Respektu přitahují od svého spuštění stále nové a nové autory, což je jistě věc pozitivní (z hlediska rozptylu témat i forem zpracování). Nárůst počtu blogerů a publikovaných textů ovšem má i své stinné stránky. O čem mluvím?

  • O tapetování – tedy publikování stejných textů na více doménách.
  • O textech s mizernou úpravou – perex, členění, fonty…
  • O formě – na jedné straně krátké "výkřiky" o pár větách psané stylem "honem to všem musím povědět" i o sáhodlouhých traktátech.
  • O tématech – (s plným vědomím mé subjektivity podvědomě promítnuté do následujících příkladů) – počítačové programy, fotbal, jak se mi líbilo na koncertě…, jak ten a ten text ovlivnil mou spiritualitu…, jak se mi podařilo cestou z výletu vyfotografovat strom – 24. díl…


Má-li si zdejší prostředí uchovat nějakou základní kvalitu, je třeba i jistá kooperace autorů, kteří toto prostředí tvoří. Nejde o to, že bychom snad chtěli někomu diktovat, jak a o čem má psát. Blog je prostorem autora a dokud tento neporušuje významným způsobem kodex, administrátoři (tedy Michal Šimčík a já) do něj nezasahují. Důležité je však ono slovo blog. Ten totiž není synonymem pro titulní stranu, na což se často zapomíná. Který text se na titulce objeví a který ne je věcí Respektu, který rozhodování v této věci deleguje na administrátory. V reálu to funguje tak, že každý autor, pokud o to stojí, může svůj text na titulku umístit. Je ovšem na něm, aby zvážil:

  1. zda-li jeho text neodporuje pravidlům a doporučením uvedeným v kodexu (což je základ)
  2. zda-li jeho text skutečně dosahuje určitého standardu, který umožňuje jeho setrvání na titulce (tento standard lze jen těžko formálně definovat, ale věřím, že vnímavý čtenář chápe, jak je tento bod myšlen)

Adminrál Šimčík a já texty na titulce pravidelně pročítáme a pokud se nám nějaký text nezdá, máme právo zasáhnout. Pokud Vám formulace "nezdá" připadá jako subjektivní, pak vězte, že do jisté míry skutečně subjektivní je. Tomu se v některých případech prostě nelze vyhnout. Zásah může mít různý charakter (opravení chyby, upozornění autora na problém, stažení textu z titulky…), přičemž často záleží na konkrétní situaci. Někdy je autor na zásah upozorněn veřejně, někdy pomocí diskuse uvnitř systému, někdy s prodlevou a někdy vůbec (např. v případě technického zásahu nebo opakovaní prohřešku ze strany autora). Stále ovšem platí, že zásahy jsou prováděny v co nejmenší možné míře a co nejšetrněji (podobně jako v diskuzích).

Reklama

Tím se dostávám k jádru svého sdělení, které je prosté – čím větší pozornost budete svým blogům a textům věnovat, tím méně budeme mít práce. Většina z Vás tak beztak dávno činí a nikdy se s námi jako s administrátory nepotká. Pokud přece jen k zásahu dojde, pak vězte, že byl pečlivě zvážen. Stále platí, že se pouze snažíme udržovat příjemné prostředí pro všechny, kteří se ve zdejším prostoru pohybují…

Honza Vurbs